בניה ירוקה ומעבר לבית ירוק וידידותי לסביבה הוא מהלך שמטרתו לשפר את מצב רוחם של הדיירים ולהוות תנאי מגורים ידידותיים לסביבה. כל זה ע"י שימוש נכון ויעיל במשאבי הסביבה באופן שלא פוגע בה אלא תורם לנו להפחית שימוש במשאבים מלאכותיים ולחסוך בהוצאות החשמל ולשמור על הסביבה ירוקה ונקיה.
אז אם אתם מעוניינים בבניה ירוקה ולהתאים את הבית שלכם לאורח חיים ירוק לפניכם 10 רעיונות למעבר לבית ירוק וידידותי לסביבה שיעזרו לכם להצליח במשימה.
תוכן עניינים #מעבר מהיר
1. בידוד אקולוגי - מניעת חימום הבית וצמצום השימוש במיזוג אוויר
רעיון מספר 1 לשיפוץ בית ירוק – הוא שימוש בידוד איכותי למבנה שיצור מזג אויר נעים בהתאם לעונה ויצמצם את התלות בחימום או בקירור וכתוצאה מכך גם לחסוך בחשמל. בידוד שומר על הטמפרטורה בתוך המבנה ואינו מושפע מהקור או החום שבחוץ כך שהבית תמיד נעים, כמו כן בידוד מקטין משמעותית את תופעת העובש והלחות בבית.
קיימות מספר שיטות לבידוד מבנים כמובן בהתאמה לסוג המבנה: טיח תרמי, חלונות מבודדים, רעפים וגג שטוח. אם אתם רוצים להיות לגמרי ירוקים ניתן לעשות את הבידוד מחומרים טבעיים כמו צמר כבשים או צמר סלעים.
אם אהבתם את הרעיון תוכלו ליצור קשר עם הקונסטרוקטור ולהתחיל מיד בעבודה.
גם אם נראה כי זו השקעה יקרה מידי, היא מוחזרת בתוך כ-3 שנים ע"י החיסכון בחשמל לטווח הרחוק.
2. חלונות - חסכון בצריכת חשמל ע"י שימוש בתאורה טבעית
רעיון מספר 2 בבנייה ידידותית לסביבה – ישנה חשיבות רבה לשימוש באור טבעי, הידוע כבעל השפעות חיוביות על בריאות האדם והענקת תחושה נעימה התורמת ליצירת מרחב חיים איכותי, כמו כן ניצול האור הטבעי חוסך בעלויות החשמל לתאורה מלאכותית.
ניצול תאורה טבעית צריך להיות מתוכנן היטב
מומלץ שיהיה חלון בכל אחד מחדרי הבית, ולקבוע אותו ביחס לזווית השמש ותנועתה המשתנה לאורך היום, כך שבימי החורף כניסה של שמש ישירה לחלל תעזור לחמם אותו ולתרום לתחושה נעימה ובימי הקיץ לצמצם את חדירת חום השמש
שימוש נכון בהצללה
דבר שני ע"י הצללת החלונות כך שייכנס אור טבעי אבל לא כזה שיחמם את החדר יותר מידי. דרכים נוספות להכנסת אור טבעי לבית היא ע"י הורדה של קירות ומחיצות (אם זה אפשרי) המונעות כניסת אור ושימוש בפטיו שהיא חצר סגורה בפנים המבנה המכניסה המון אור וקרני שמש לתוך הבית.
3. פאנלים סולריים - חיסכון בחשמל ועלויות
רעיון לבניה ירוקה מספר 3 – במדינה כמו שלנו אנרגיית השמש היא מקור אנרגיה מוביל, במעבר לבית ירוק וידידותי לסביבה אפשר להשתמש בפאנלים סולריים המיועדים לחימום מים ולהפקת אנרגיה.
מערכות של פאנלים סולריים ממירים את אנרגיית חום השמש (גם ביום שהשמש לא כ"כ חזקה) לאנרגיה חשמלית בה אפשר להשתמש לחימום מים או לשימושים אחרים.
הכי קל להתקין פאנלים סולריים על הגג , אפשר גם להתקין אותם על קיר הפונה לשמש כל זאת על מנת שהפאנלים יקבלו את חום השמש כך שנוכל לנצל את אנרגיית השמש לטובתנו.
4. מערכות חימום חדשניות - מערכת צינורות תת קרקעית שמעבירה חום
רעיון לבניה ירוקה מספר 4 – מערכת חימום תת קרקעית היא דרך חכמה וחסכונית לחמם את הבית באמצעות מערכת צינורות תת קרקעיות אשר משתמשות בחום הנמצא מתחת לפני האדמה לחימום החומר הנמצא בצינורות, כך שהחום הנשמר בצינורות מקרין לריצוף ומשמש לחימום הבית.
כיצד עובדת מערכת חימום תת קרקעית?
מדובר על חימום ידידותי לסביבה שכן יש שימוש במשאב הטבעי של חום האדמה ללא צורך בחימום ע"י חשמל. קיימים 4 סוגי מערכות לחימום תת רצפתי: חימום תת קרקעי חשמלי, חימום תת קרקעי מים, חימום תת קרקעי גז וחימום תת קרקעי אינפרא אדום. במקרה של בחירה במערכות חימום כאלה יש לתכנן מראש את התקנת הצינורות באדמה.
5. שימוש בחומרי בנייה משומשים
רעיון לבניה ירוקה מספר 5 – שימוש בחומרי בנייה משומשים היא דרך נפלאה לשמור על איכות הסביבה, ניתן להשתמש בחומרים משומשים כמו רפסודות עץ, פיגומים, רגליים לבניין או כל דבר אחר שניתן להשתמש בו שוב, הנמצאים באתרי בנייה ישנים או מבנים הרוסים שכבר אין בהם צורך.
כמובן שיש לוודא שמדובר בחומרים שאכן לא בשימוש ולא שייכים לאף אחד. מומלץ לבקש מקבלים או נגרים עצים או חומרים מיותרים, במידה ויש להם הם ישמחו לתת, מאחר וכך נחסכת מהם הזריקה לאתר פסולת בניין.
ישנה אפשרות נוספת של קניית חומרי בניין יד שנייה אשר תוזיל משמעותית את מחירם היקר כל שקנייתם תהיה משתלמת וחסכונית.
6. שימוש בצבע לבית ידידותי לסביבה ואקולוגי
רעיון לבניה ירוקה מספר 6 – שימוש בצבע לבית הוא אכן מוצר שאנו זקוקים לו ובכמות, במעבר לבית ירוק יש חשיבות על שימוש בחומרים שאינם פולטים רעלים ולא פוגעים בבריאות הדיירים, בעיקר שמדובר בצבעים שמכילים חומרים רעילים ואף מסרטנים.
כיום ניתן למצוא מוצרי צביעה אקולוגיים על בסיס מים או כאלה העשויים משמנים צמחיים, כל זאת כדי להפחית את החשיפה לממיסים אורגניים נדיפים בתוך הבית, שם ריכוזם גבוה משמעותית מאשר באוויר הפתוח.
7. חימום תת רצפתי
רעיון לבניה ירוקה מספר 7 – כיום יותר ויותר אנשים מודעים לאפשרויות ירוקות ומשתלמות יותר לחימום הבית כמו חימום ריצפה . השיטה מתבססת על הנטייה של גלי החום לעלות מעלה, ועל כן, כאשר הרצפה תפיץ את החום, הוא יתפזר בחלל הבית בצורה מיטבית ויצור תחושה אחידה של חמימות שתחזיק לאורך זמן.
אילו סוגי מערכות חימום רצפה יש?
מערכת חימום הביתי מבוססת על מספר סוגי מערכות של גופי חימום – חשמל, גז או צינורות מים המונחים תחת הריצוף. מערכת חימום תת רצפתי בעלת יתרונות רבים החל מכך שהיא בריאה יותר ואינה מייבשת את האוויר וכן היא זולה הרבה יותר מדרכי חימום אחרות. יתרון נוסף של חימום ריצפה היא שאין שימוש בקיר או חלק מהחלל לאביזר חימום וכך החלל פתוח יותר ומאוורר.
8. תרמוסטט
רעיון לבניה ירוקה 8 – ידוע כי מערכות לחימום הבית צורכות אנרגיה וגורמות לנו לשלם הוצאות גבוהות על החשמל, מערכות תרמוסטט היא דרך קלה יחסית שעוזרת לנו לשמור על הבית בטמפרטורה הרצויה ולשלוט על הוצאות החשמל. התרמוסטט מכוון את הטמפרטורה הרצויה, שומר עליה וכך חוסך חימום או קירור מיותר המגדיל את ההוצאות הכספיות. כמו כן אפשר להשתמש בטמפרטורות שונות בחללים שונים בחדר לפי רמת השימוש בהם.
9. שימוש בחומרי בנייה טבעיים ופחות מזהמים
רעיון לבניה ירוקה מספר 9 – שימוש בחומרים בנייה טבעיים שומר על איכות הבית ובריאות הדיירים וכן נטול כימיקלים שמתנדפים לאט לחלל. חומרי בנייה טבעיים בריאים יותר, עמידים יותר ומאזנים את האקלים בבית, לכן שהשימוש בהם חשוב מכל הבחינות.
היכן ניתן למצוא חומרי בניין משומשים ותקינים לבנייה חוזרת?
כיום ניתן למצוא חומרי בניה טבעיים לכל תהליך הבנייה או השיפוץ, החל מבלוקים, חיפויי קיר, ועד בניית קירות ורצפות. במקרה של בנייה או שיפוץ, האפשרות של חיפויים וצבעים טבעיים בריאים יותר ונותנים לחלל את התחושה הנעימה המגיעה מהחומר שהוא טבעי ונושם. למשל בריצוף ניתן להשתמש בעץ, שעם או גומי העשויים מחומר טבעי.
10. מיחזור של מים לטובת השקיה ושטיפה
רעיון לבניה ירוקה מספר 10 – שימוש חוזר במי גשמים היא דרך יעילה וחסכונית, אפשר להשתמש במים אלה לצורך שטיפת שונות כמו: אסלות, מכונות כביסה, השקיה לגינות ואף לצמחים עדינים הזקוקים למים מזוקקים. ניתן להשתמש במערכות האוספות את מי הגשמים דרך צינור ניקוז אל מיכל אגירה, המערכות מנקות את המים מלכלוך וכך אפשר להשתמש בהם לצרכים שונים.
ניתן לשמור את מי הגשמים לעונת הקיץ אך גם להשתמש כבר בעונת החורף ולתעל אותם למקומות מתאימים ובכך להפחית את הצריכה השוטפת של המים. בנוסף לשימוש החוזר במי גשמים זוהי הזדמנות לחוויה משפחתית וערכית המלמדת את ילדינו על החשיבות והאכפתיות מהסביבה.